Endret: 2 feb 2020     Opprettet: 2 aug 2019

Rensing av sluk og avløp

Det å sørge for at rørene i leiligheten ikke er tette, hører til under beboers ansvar, og forebyggende arbeid er absolutt å anbefale - her kan du lese litt om hvordan du går frem.

Sluket på badet bør renses jevnlig, slik at det ikke går tett, og for å unngå forkalkninger. Bruk en flat skrutrekker til å løfte opp risten, og løft deretter ut vannlåsen (plast- eller metallkopp) som sitter nedi. Fjern skitt og hår som sitter i vannlåsen og i sluket og skyll innsiden med varmt vann fra dusjhodet. Sett til slutt koppen tilbake og fyll den med vann – denne fungerer da som vannlås, og hindrer at vond lukt kommer opp fra sluket. Dette blir fort en skitten affære, så engangshansker eller gummihansker bør brukes.

Om det allerede er tett, eller om denne fremgangsmåten ikke hjelper, må du bruke flytende avløpsåpner, for eksempel Mudin. Dette fås kjøpt i dagligvarehandelen, i jernvarebutikker og fra rørlegger, og finnes i flere typer. Pass på at du kjøper flytende avløpsåpner og ikke pulver eller avløpsrens. Følg anvisningene på flasken, og påse at du ikke søler på fliser, klær eller hud, og oppbevar flasken slik at barn eller kjæledyr ikke kan komme i kontakt med innholdet. Husk at vannlåsen skal tas ut før du heller i avløpsåpneren.

Dersom det kommer vond lukt fra sluket på kjøkkenet, eller det begynner å bli tett, kan du først bruke varmt eller kokende vann for å skylle ut så mye som mulig av avleiringer. En stakefjær eller avløpspumpe kan også brukes, dersom det er for tett til at det er hensiktsmessig å skylle med varmt vann. Avløpsrens eller avløpsåpner kan også benyttes på kjøkken, men vær ekstra oppmerksom på å velge et produkt som ikke skader plastrør, ettersom de fleste leilighetene i borettslaget vil ha dette. Det er også mulig å rense vannlåsen og de forskjellige rørdelene, dersom man føler seg komfortabel med dette – fremgangsmåte finnes bl.a. her: https://gjoerdetselv.com/kjoekken/kjoekkenvask/rens-vannlaasen-naar-vasken-sier-stopp.   Husk at matfett og matrester skal håndteres som avfall, ikke helles i avløp/toalett.